Aktualnie, przemysł górniczy w Polsce niezmiernie prężnie się rozwija, a wydobywane kopaliny znajdują szerokie zastosowanie w wielu sektorach gospodarki.
Dowodów potwierdzających ową tezę nie brakuje.

poddasze
Autor: TraumTeufel666
Źródło: http://www.flickr.com
dom - rzut
Autor: Marco Verch
Źródło: http://www.flickr.com
By się o tym przekonać wystarczy spojrzeć na dzisiejsze budownictwo lub – chociaż wydaje się to mało prawdopodobne – rolnictwo. Jedno z najważniejszych, a zarazem największych wyzwań przed jakimi stają hodowcy upraw to niewątpliwie zakwaszenie gleb. W środowisku kwaśnym albowiem roślinom jest zdecydydowanie trudniej pobrać składniki pokarmowe niezbędne do wzrostu. Ponadto, w ziemi o kwaśnym odczynie rozpuszcza się więcej metali ciężkich, co rzecz jasna wywiera negatywny wpływ na zebrane później plony. Pojawia się zatem pytanie: jak temu zapobiec? Wapnowanie ziemi stanowi fantastyczne rozwiązanie owego kłopotu. Ten nieskomplikowany zabieg pozwala polepszyć jakość podłoża. Najlepiej wykonywać go późnym latem bądź jesienią. Należy pamiętać żeby niczego wówczas nie siać i zaczekać 2-3 tygodnie. Wapno nazywane też palonym albo budowlanym uzyskuje się w wyniku prażenia kamienia wapiennego. Stosuje się je na glebach ciężkich, na średnich bardzo dobrze sprawdza się wapno tlenkowo-magnezowe.

Natomiast, wapno węglanowo-magnezowe nie tylko zwiększa żyzność gleby, lecz również podnosi poziom tłuszczu w nasionach roślin oleistych i strączkowych, takich jak na przykład: bób, ciecierzyca, fasola wielokwiatowa, groch, soczewica jadalna, itp.